В последните 2 седмици направихме всичко възможно и "ТЕЦ Марица изток 2" работи така, както в близките години не е работил. В момента работят 5 енергоблока от общо 8, като три от неработещите са в различни видове ремонти. Това обяви министърът на енергетиката от служебното правителство Андрей Живков на брифинг след среща с представители на индустрията по повод високите цени на свободния пазар на електроенергията.

"Точно преди месец и половина също проведохме среща с тях – тогава темата беше дали да включваме „ТЕЦ Марица Изток 2“ на пазара или изобщо да не включваме. Тогава изразиха мнение, че "ТЕЦ Марица изток 2 не трябва да се включи. Нашият екип се ангажира ТЕЦ-а да не остане с 1 млн. мегават часа, а при всяка възможна ситуация, която позволява пазарът, ТЕЦ-ът да може да дава ликвидност на пазара", посочи Живков.

Работодатели поискаха оставка на ръководствата на МЕ и БЕХ заради цените на тока (ВИДЕО)

"Това, което можем да поемем като ангажимент, за да направим възможното от наша страна да се успокоят цените, е предлагане ликвидност на цените на ел. Енергия – включване на мощности с подходящи цени на пазара. Ще предложим на ТЕЦ-а да съкрати времето на обявените ремонти, за да въведем по-рано в експлоатация и други мощности", съобщи още Живков.

„ТЕЦ Марица изток 2“ пуска в работа още един енергоблок

"Поехме ангажимент да повидиш ликвидността на предлагането на електрическата енергия. Проблемите, които са довели до изкривяване на пазара, никак не са от кратко време. Има насложени много проблеми, има насложени проблеми с липсата на регулация на свободния пазар. Наследили сме договори за ремонт на мощности от водните централи, които са с просрочени договори, не се извършват в срок и т.н. Правим всичко възможно да накара енергийните дружества да работят по подходящ начин, така че тази криза да бъде овладяна", обеща енергийният министър.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев преди това поискаоставката на ръководството на Министерство на енергетиката, на ръководството на Българския енергиен холдинг и на ръководството на ТЕЦ "Марица изток" 2".