Милер: Промени по „Южен поток не могат да се правят
Милер: Промени по „Южен поток не могат да се правят / снимка: БГНЕС, архив

Промени в междуправителствените споразумения по "Южен поток" не могат да се правят.
Това каза ръководителят на газовия холдинг Алексей Милер и добави: „Никакви промени в междуправителствените споразумения по проекта не могат да бъдат внасяни".

"Трябва да се разбере, че международният договор има предимство над вътрешното законодателство", изтъкна той, имайки предвид не само законодателството на отделните страни, но и на икономически съюзи като Европейския съюз.

Милер се позова на Виенската конвенция от 1969 година за международните договори, уточнява БГНЕС. Ръководителят на "Газпром" допълни, че сключените споразумения по "Южен поток" не могат да бъдат денонсирани в едностранен план.

На 2 юни Еврокомисията съобщи, че стартира наказателна процедура срещу България заради нередности около "Южен поток". В отговор София временно спря работата по проекта. Опасенията на Брюксел са, че при избора на изпълнители не са спазени изискванията на ЕС.

Морският участък на "Южен поток" трябва да мине по дъното на Черно море от компресорната станция „Руская" на руското до българското крайбрежие. Общата дължина на черноморския участък е планирана да бъде над 900 километра при максимална дълбочина около 2 километра с проектна мощност 63 милиарда кубични метра. Първите доставки по газопровода се очакват в края на 2015 година.