МИЕ: Газът може да поскъпне с 16%
МИЕ: Газът може да поскъпне с 16% / netinfo

16 на сто вместо исканите над 33 процента може да е поскъпването на природния газ от 1 януари, сочат разчетите на Министерството на икономиката и енергетиката, обявени от заместник-министър Галина Тошева.

Според експертите по-малкият ръст на цените може да се постигне чрез преизчисление на курсовите разлики, по-голямо количество природен газ от хранилището в Чирен и редуциране на търговската надценка на обществения доставчик с 2 процента.

Исканото близо 34% увеличение на цената на природния газ догодина „Булгаргаз” мотивира с поскъпване на петрола и дериватите, повишаване на цените по които дружеството купува от „Газпром” и по-малкия местен добив. Според Министерството на икономиката и енергетиката обаче изчислението на „Булгаргаз” не е съвсем точно: цените се сметнати при валутен курс от 1,44 лева за долар при положение че към момента щатската валута се търгува около 1,33 лева. Само от разликата във валутния курс можа да се постигне намаление на ръста на цената от 34 процента на 24 на сто, каза Галина Тошева. В понеделник „Булгаргаз” ще внесе официално искане за изменението на цените в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката обяви и добрата новина около АЕЦ „Белене”: Европейската комисия е дала зелена светлина на проекта, при което значително ще се ускорят процедурите по него. До края на годината ще бъде подписан договорът със строителя „Атомстройекспорт”, а в началото на следващата година се очакват и договори за финансиране.