Меркел зове Ципрас да приеме щедрата оферта на кредиторите
Меркел зове Ципрас да приеме щедрата оферта на кредиторите / снимка: БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел призова гръцкия премиер Алексис Ципрас да приеме щедрата оферта на международните кредитори. Сега зависи от Атина да направи стъпка към своите партньори от еврозоната, допълни тя.

"Ние направихме стъпка към Гърция", каза Меркел на пресконференция в Брюксел, цитирана от агенция Ройтерс. "Сега зависи от гръцката страна да направи подобен ход", допълни тя.

Срещата на върха на ЕС: Гърция трябва да остане в еврозоната, но с реформи

По-рано стана ясно, че кредиторите са предложили на Гърция пакет от 12 млрд. евро края на ноември, съобщи АФП. ЕС и МВФ са предложили удължаване на текущата спасителната програма с пет месеца в замяна на изпълнение на пакет от реформи.

Удължаването на 240-милиардната спасителна програма за Гърция до края на ноември ще бъде третото от декември и ще даде на Атина повече време да се споразумее за финансовото си бъдеще със своите партньори.

В същото време обаче Ципрас заяви, че отхвърля "ултиматумите и изнудването" от страна на ЕС.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви по време на конференция във Франкфурт, че шансовете Гърция да постигне споразумение със своите международни кредитори по спасителната си програма са 50 на 50.

Министърът допълни също, че Атина като страна членка на еврозоната трябва да се придържа към правилата на валутния съюз. "Ако карате по магистралата и видите, че всички останали се движат в обратна посока, ще си помислите, че тя е правилната, а вие сте направили грешка", каза още той.

"Нито една страна в паричния съюз не може неограничено да харчи пари за сметка на други", подчерта министърът. Той също така посочи, че времето за постигане на споразумение с кредиторите в Атина е на привършване.

Източник: БГНЕС