Меркел държи ключа за решаването на гръцката криза, твърди Варуфакис
Меркел държи ключа за решаването на гръцката криза, твърди Варуфакис / снимка: Guliver/Getty Images

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис призова днес германския канцлер Ангела Меркел да разреши сегашната криза. В интервю за таблоида „Билд” Варуфакис посочва, че Меркел държи ключа за уреждането на сегашната криза, информира АФП.

„Правителствените лидери от ЕС трябва да действат. А сред тях (Меркел), като представителка на най-важната страна, държи ключа (...). Надявам се, че тя ще го използва”, посочва гръцкият министър. Той допълва, че неговото правителство е „отворено за нови предложения на институциите” след провала на преговорите в Брюксел в събота.

Финансовите министри от еврозоната отказаха да удължат с една седмица сегашната програма за подпомагане на Атина, чийто срок изтича на 30 юни. Гръцкото правителство иска да организира на 5 юли референдум по предложението на кредиторите на страната (Европейската централна банка, Международния валутен фонд и Европейската комисия), предложение, което налага реформи и орязвания на бюджетните разходи в замяна на продължаване на финансирането. Изпълнителната власт в Атина препоръчва да се гласува с „не” на него.

Правителството на премиера Алексис Ципрас, дошло на власт с послание против мерките за строги икономии, отказва реформата на пенсиите, искана от институциите.

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард изключи възможността да бъде дадена отсрочка на Гърция за погасяване на кредита й към фонда, крайният срок за което изтича на 30 юни.

„Когато говоря за МВФ, имам предвид международната общност. Сумата от 1,6 млрд. долара трябва да бъде платена до вторник,18 часа вашингтонско време. Тези пари принадлежат на международната общност, включително и на хората с по-нисък стандарт на живот от гърците. Силно се надявам, че плащането ще бъде направено до 18 часа във вторник”, посочи Лагард.

По думите й готвеният за 5 юли референдум в Гърция няма да има правна сила, тъй като предложението на кредиторите изтича на 30 юни и гърците ще гласуват за предложения, които на 5 юли вече няма да са в сила.

Източник: БТА