Листват панаира на борсата?
Листват панаира на борсата? / netinfo
Акции на „Международен панаир Пловдив” да се продават на фондовата борса при минимална единична цена 40 лв., предложи частният акционер Георги Гергов (49 процента) на мажоритарния собственик – държавата.

Офертата дойде на днешното общо събрание, на което бе отхвърлено предложението за увеличение на капитала. Освободената като заместник-министър на икономиката Корнелия Нинова остава председател на директорския борд, както прогнозира Дарик. Съветът на директорите обаче става 6-членен, като новият член е „Старият Пловдив” АД, което е собственост на Гергов. Така държавата и смесеното дружество между общината и Гергов – „Пълдин туринвест”, стават с еднакъв брой представители в управителното тяло на панаира.

Листването на борсата е само един от вариантите, които „Пълдин туринвест” предлага на държавата, за да се осигурят свежи пари от порядъка на 100 млн. евро за развитието на панаира, заяви Гергов пред Дарик.

Вторият предвижда държавата да участва в бъдещо увеличение на капитала с апорт на земя в София, където Пловдивският панаир да изгради бизнес център за по-малки панаирни прояви и модерно представителство.

Третият предложен вариант, при който обаче държавният дял в панаира ще бъде стопен до нищожните 10 процента, е капиталът да бъде увеличен изцяло с вноска на „Пълдин туринвест” в размер на 100 млн. евро.

Според Гергов, ако държавата избере прозрачния вариант за продажба на пакети през борсата, това също може да стане по два начина – чрез емитиране на нови акции или чрез продажба на по 5 процента от сегашните пакети на държавата и на „Пълдин туринвест”. Това обаче не може да стане без решение на Министерски съвет и на парламента, защото панаирът е в забранителния списък за приватизация, а стратегията изключва падане на държавния дял под сегашните 51%, призна Гергов.