Липсата на сняг насочва скиорите към България
Липсата на сняг насочва скиорите към България / netinfo

На скиорите, които се надяват да прекарат снежна Коледа в Европа, вероятно ще им се наложи да бъдат преместени в други ски-курорти, тъй като заради липсата на сняг повечето курорти все още са затворени или имат отворени само ограничен брой писти, пише "Обзървър".

Курорти като Шамони и Кицбюел, които обикновено откриват ски сезона в началото на декември, продължават да са затворени, допълва изданието. Въпреки очакванията че зимните курорти ще бъдат отворени този уикенд условията все още не са благоприятни, като в Шамони, например, работят само четири лифта.

Един от вариантите е скиорите от затворени ски-курорти да бъдат извозвани с автобуси до близки функциониращи курорти и вечер да бъдат връщани.

Друг вариант е преместването им за постоянно на друго място. На клиентите на Thomson Ski and Crystal, които имат резервации за италианския курорт Пасо Тонале, бе предложено алтернативно настаняване в Сърбия, като част от тях могат да бъдат препратени и в България, пише "Обзървър".

Според доклад на Центъра за проучвания на бъдещето до 2050 година климатичните промени ще доведат до намаляване на снеговалежите с 30% и ще принудят 63 на сто от популярните курорти да затворят врати завинаги.