Лихвите и по депозитите, и по кредитите ще продължат да спадат
Лихвите и по депозитите, и по кредитите ще продължат да спадат / Sofia Photo Agency, архив
Лихвите и по депозитите, и по кредитите ще продължат да спадат
59403
Лихвите и по депозитите, и по кредитите ще продължат да спадат
  • Лихвите и по депозитите, и по кредитите ще продължат да спадат

Лихвите и по депозитите, и по кредитите ще продължат да спадат. Това прогнозира пред Дарик председателят на Асоциацията на търговските банки Левон Хампарцумян.

В Деня на банкера, който по традиция се отбелязва на Никулден, Хампарцумян прогнозира, че и следващата година ще е трудна за банките, тъй като техните клиенти се характеризират със своята относителна бедност.

Според него състоянието на банките у нас е стабилно, а въвеждането на данък върху лихвите по срочните депозити няма да се отрази.

Вероятно финансовите институции няма да поискат такса за превеждането на данъка на своите клиенти към хазната или ако има такса, тя ще е минимална.

„Тенденцията е към намаляване на лихвените нива както към депозитите, така и по кредите. Интересът ни е да имаме ниски лихви”, отбеляза Хампарцумян.

Според него не може да се очаква така наречения „депозитен туризъм” заради въвеждането на данък „лихва”, тъй като не се забелязват големи движения, хората са консервативни, преценяват рисковете. „Продуктите трябва да бъдат съобразени със закона. Аз не искам да вкараме продукт, който ще вкара и банката, и клиента в беля с данъчните. Например да предложим срочен депозит да бъде кръстен разплащателна сметка и да плащаме лихва, теоретично това може да работи до момента, в който те хванат данъчните. Но ние не искаме да правим това нещо”.