Лидерът на гръцката опозиция поиска оставката на Папандреу
Лидерът на гръцката опозиция поиска оставката на Папандреу / снимка: Reuters

Лидерът на дясната опозиция в Гърция Андонис Самарас поиска оставката на премиера социалист Георгиос Папандреу и провеждането на предсрочни избори.

„Казах на г-н Папандреу да подаде оставка и да тръгне към сформирането на временно преходно правителство..., за да се върви към предсрочни избори”, заяви Самарас на дебат в парламента във връзка с искания от правителството вот на доверие за политиката му. Той ще бъде гласуван в нощта на петък срещу събота.

Самарас обвини Папандреу „че шантажира, лъже и се е вкопчил в поста си”. „Поисках оставката на Папандреу, за да се улесни политическото развитие и да се даде възможност на народа да продължи, но той не подава оставка”, заяви Самарас, напускайки парламентарната зала заедно с депутатите от партията си.

Говорителят му обаче заяви, че „Нова Демокрация” трябва да участва утре в гласуването на вота на доверие. В опит за намиране на изход от политическата криза, в която изпадна страната след обявяването на проект за референдум от Папандреу, Самарас предложи днес сформирането на преходно правителство. Той иска това правителство да има като единствената задача ратифицирането на европейското споразумение в Брюксел от миналата седмица, след което да организира предсрочни парламентарни избори в Гърция, пише БГНЕС.

Папандреу обаче определи всички планове за предсрочни избори като „катастрофални” за страната и оставането й в еврозоната. Според социологическите изследвания нито една партия няма да получи мнозинство и Гърция може да стане неуправляема и нестабилна страна, което би било най-лошото в настоящото положение.