Лидерите на ЕС решават за мерките за кризата, пазарите на червено
Лидерите на ЕС решават за мерките за кризата, пазарите на червено / netinfo

Срещата на лидерите от Европейския съюз, посветена на общоевропейските мерки срещу финансовата криза, започва в Брюксел, Очаква се на срещата те да одобрят спасителен план за финансовата система на стойност от 2 трилиона евро (2,7 трилиона долара) и да призоват за световни реакции на кредитната криза.

В неделя лидерите на 15 страни, въвели еврото, се договориха за общи мерки срещу кризата. Те се съгласиха на план за съвместно справяне с банковата криза чрез рекапитализация на банките и гарантиране на междубанковите заеми.

По-рано Европейската комисия гаранциите за банковите депозити в Европейския съюз да се вдигнат за влогове до 100 000 евро в рамките на година.

Министрите на финансите на Европейския съюз постигнаха съгласие за вдигане на държавните гаранции за банковите депозити до 50000 евро. Много от тях ще увеличат гаранциите направо до 100 000 евро, за да успокоят вложителите, изправени пред най-лошата финансова криза след 30-те години.

В САЩ пък президентът Джордж Буш обеща, че икономиката на страната ще се съвземе с времето и че държавата ще бъде "пасивен инвеститор" в затруднените американски банки.

Правителството на САЩ вчера обяви, че деблокира 250 милиарда долара, за да влезе в капитала на финансови институции, които желаят да приемат тази мярка. Въпреки плана Белият дом продължава да е обезпокоен за намаляването на работните места, жилищната криза и намаленото потребление на домакинствата.

На стоковите пазари нефтът падна под 75 долара за барел за пръв път от септември 2007 г., заради спекулациите, че предприетите по света мерки за справяне с финансовата криза и вливането на огромни ресурси в банките няма да се окажат достатъчни за да предотвратят рецесията в САЩ и в световен мащаб. В последствие черното злато навакса част от загубите си, но последните данни на правителството на САЩ показаха, че продажбите на дребно в страната са се сринали през септември, след като са се понижили с най-голямото си темпо от три години. Министерството на търговията отчете, че продажбите на дребно са се понижили с 1,2 процента, след като и през август бе регистрирано свиване с 0,4 на сто.

Отделно ведомството съобщи, че цените на едро са се понижили за втори пореден месец през септември заради рязкото понижение на разходите за енергия.

Капиталовите пазари днес се обляха в червено. В Азия обаче Токийската борса направи изключение, като индексите успяха в последния момент частично да се възстановят и да затворят в зелено. NIKKEI 225 да прибави 1,06 на сто до 9547 пункта.

В Хонконг HANG SENG се понижи 3,36 на сто до 16 266 пункта. В Китай CSI 300 загуби 1,05 процента до 1914 пункта.

С около процент понижение приключиха в Тайван, Австралия, а с около 2 на сто падат пазарите в Южна Корея, Малайзия и Индонезия. По-тежки загуби бяха отчетени в Сингапур и Индия.

В Европа към 17,50 ч индексите се движат със загуби от над 5 на сто. В САЩ към 17,53 българско време Dow Jones губи 3,78 процента от стойността си до 8958,63 пункта. Nasdaq e надолу 3,11 процента до 1723,74 на сто, а S&P губи 4,50 процента до 953,12 пункта.