Испанският майстор-готвач Феран Адриа, признат за един от най-добрите в света, обяви, че предвижда да отвори през лятото на 2019 г. гастрономическа лаборатория в сградата на легендарния си ресторант "Ел Були", който не работи от 2011 г., съобщи АФП. Новият проект е наречен "Ел Були 1846".
Новаторът Феран Адриа, представян често като създател на молекулярната кухня, затвори ресторанта си "Ел Були" през 2011 г., въпреки че пет пъти беше избиран за най-добрия в света.
Той обеща да създаде на мястото му след три години център за изследвания и експерименти в гастрономията. Ремонтните работи обаче се забавиха, защото трябваше да бъдат съобразени с изисквания за опазване на околната среда.
Ресторантът е в природен парк и Адриа трябваше да намали размерите му. Той е получил разрешение да продължи строителството миналата седмица.
D'El Bulli a Sàpiens. Interessant interactiu del @diariARA sobre els projectes que han estat i estàn desenvolupant @ferranadria i el seu equip des del 2011: la Bulligrafia i El Bulli 1846. https://t.co/wIceuNFOeV #bullinians pic.twitter.com/e5WEuRfWmF
— Noèlia Sans (@noelia_sans) 15 май 2018 г.
Новаторът Феран Адриа, представян често като създател на молекулярната кухня, затвори ресторанта си "Ел Були" през 2011 г., въпреки че пет пъти беше избиран за най-добрия в света.
Després de dos anys d’entrebancs, el projecte estrella del cuiner Ferran Adrià, El Bulli 1846, comença a veure la llum https://t.co/DOOqbtaTye
— ARA Societat (@ARAsocietat) 15 май 2018 г.
Той обеща да създаде на мястото му след три години център за изследвания и експерименти в гастрономията. Ремонтните работи обаче се забавиха, защото трябваше да бъдат съобразени с изисквания за опазване на околната среда.
Amb @ferranadria i el seu equip coneixent "el Bulli 1846". pic.twitter.com/qnaGVYyO6X
— Miquel Gotanegra (@MGotanegra) 15 септември 2017 г.
Ресторантът е в природен парк и Адриа трябваше да намали размерите му. Той е получил разрешение да продължи строителството миналата седмица.