/ БГНЕС, архив
Испанският майстор-готвач Феран Адриа, признат за един от най-добрите в света, обяви, че предвижда да отвори през лятото на 2019 г. гастрономическа лаборатория в сградата на легендарния си ресторант "Ел Були", който не работи от 2011 г., съобщи АФП. Новият проект е наречен "Ел Були 1846".
 


Новаторът Феран Адриа, представян често като създател на молекулярната кухня, затвори ресторанта си "Ел Були" през 2011 г., въпреки че пет пъти беше избиран за най-добрия в света.



Той обеща да създаде на мястото му след три години център за изследвания и експерименти в гастрономията. Ремонтните работи обаче се забавиха, защото трябваше да бъдат съобразени с изисквания за опазване на околната среда.
 


Ресторантът е в природен парк и Адриа трябваше да намали размерите му. Той е получил разрешение да продължи строителството миналата седмица.
БТА