Купуваме цигари на новите цени
Купуваме цигари на новите цени / снимка: Sofia Photo Agency
Купуваме цигари на новите цени
27613
Купуваме цигари на новите цени
  • Купуваме цигари на новите цени

От днес цигари със стари бандероли не могат да се продават в търговската мрежа. Това означава, че вече не могат да се закупят тютюневи изделия на цените преди увеличението. Най-масовите цигари „Виктори” са на нова цена от 4,60 лева.

Гратисният период за продажба на цигари със стари бандероли изтече в полунощ, така от днес в търговската мрежа могат да се намерят само тютюневи изделия с нови цени. Със скока на акциза върху цигарите се намали разликата между цените на скъпите и евтините цигари. Най-масовите марки се продават между 4,50 и 5 лева. В този ценови клас попадат марките „Карелия”, „Кент”, „Мурати”, „Пал Мал” и „Ротманс”. От българските цигари – кутия „Ева” ще струва 4,50, а „Виктори” – 4,60. За шест лева пък ще можем да купим кутия „Парламент”.

Производителите пуснаха цигарите с новите цени още преди крайния срок.

Междувременно от Агенция „Митници” припомниха, че  акцизът, платен за нереализираните количества цигари със стар бандерол, подлежи на възстановяване при спазване на закона. Тютюневите изделия трябва да бъдат унищожени под митнически контрол и за сметка на икономическите оператори. Затова и митнически служители започват инвентаризация в акцизните складове.

Преди година при прилагането на тази процедура, бяха унищожени над 1,7 милиарда къса цигари.