Красимир Стефанов: Достъпът до банковите сметки няма да е безразборен
Красимир Стефанов: Достъпът до банковите сметки няма да е безразборен / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

Все още продължава проверката на футболните клубове от А група - и собственици и футболисти, каза директорът на НАП Красимир Стефанов пред бТВ. „Оказа, се че има пряк фискален ефект от тези проверки - досега проверката на клубовете донесе 8 млн. лева на хазната. В резултат на нашите проверки дисциплинирахме този бранш, счетоводството не им е най-силната страна", посочи Стефанов.

„България е единствената държава в ЕС, която няма праг за плащане в кеш, което научих сега на европейска среща на ръководителите на приходните агенции в Естония", подчерта Красимир Стефанов. „По отношение на банковата тайна на съвещанието на върха в Естония разбрах, че ние сме единствената приходна агенция, която няма достъп до банковите сметки, включително и на физическите лица. Това, което правим в момента, е да уеднаквим данъчното законодателство с европейското", посочи Стефанов. „Това не значи, че достъпът до банковите сметки ще е безразборен и всеки данъчен ще има достъп до банковите сметки", уточни шефът на НАП.

„На всички е ясно, че през последните 20 години укриването на данъци е станало национален спорт", отново повтори Стефанов. „Но тази година се вижда, че има работеща данъчна администрация", изтъкна той. „Със сигурност ще бъдат изпълнени планираните над 12 млрд. приходи от данъци", подчерта Стефанов като повтори думите си от изслушването в Бюджетната комисия в Народното събрание.