/ БГНЕС, архив
Мнението е на земеделския министър Румен Порожанов
На срещата при премиера с водещи земеделски асоциации, сред които и тези, които обявиха, че евентуално ще протестират следващата седмица, днес обсъдихме новия проект на Закон с мерки срещу контрабандата на горива. Стана въпрос, че земеделците не са производители, а потребители на горива, коментира министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.
 
Порожанов каза, че срещата със земеделските производители продължава днес в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и на нея "ще се търсят разумните решения в закона, така че да облекчим земеделския сектор финансово и административно като регулация".

Зърнопроизоводители остават в стачна готовност

Смятам, че има разбиране по въпроса и се върви в правилната посока. Затова след обяд ще търсим постигането на яснота при внасянето на първо четене на доклада на вносителите да е ясно към какви други промени ще се върви при второто четене. Порожанов каза още, че това е изключително важен проектозакон за контрола върху контрабандата. "Той трябва да бъде "на входа", в данъчните складове - там, където се плащат акцизът и ДДС-то".
 
Земеделският министър каза още, че всички на срещата са се обединили върху това, ако някой бъде хванат с контрабанда, да понесе изключително тежки санкции и отнемане на имуществото. "Всеки земеделски производител, който е потребител, закупува горивата си с платени акцизи и данъци. Те отчитат това гориво с ДДС и никой от тях няма интерес да купи нелегално по-евтино гориво с около 30 ст., вместо да си възстанови легално ДДС-то и акциза, които надхвърлят 80-90 стотинки", посочи още министърът.
 

БГНЕС, архив

По думите му земеделският сектор много отдавна е излязъл от сивия сектор и за това са подпомогнали всички програми, свързани с европейските фондове, с малки изключения като случая с конете.
 
Порожанов обясни, че за един фермер винаги може да бъде направена справка, ако има по-голямо количество потребено гориво от регистрираното. Друг вариант за контрол е маркирането на горивото, защото по този начин с него не може да се извършва контрабанда.
БТА