Константин Жеваго и Лакшми Митал в битка за Кремиковци
Константин Жеваго и Лакшми Митал в битка за Кремиковци / netinfo

„Ворскла Стийл” на Константин Жеваго и „Арселор Митал” на Лакшми Митал сериозно се конкурират за покупката на 71 процента от „Кремиковци”, заяви министърът на икономиката Петър Димитров.

По думите му и двете фирми са предложили сделката да се сключи след обявяване на несъстоятелност на завода.

И Константин Жеваго, и братът на Прамод Митал – Лакшми Митал, са готови да поемат текущото производство в „Кремиковци”, докато се реши проблемът със собствеността на завода, каза Петър Димитров. От думите му стана ясно, че двамата кандидати не са готови да поемат натрупаните дългове на „Кремиковци” и искат обявяване на несъстоятелност на завода. Димитров потвърди, че е провел срещи както с представители на двете компании, така и с консултантите от „Мерил Линч”.

От легитимното ръководство на завода ще се реши с кои от двата кандидат купувачи да се сключи договорът, добави Петър Димитров. Министърът е подчертал пред хората на Лакшми Митал, че новият собственик трябва да разговаря със синдикатите и да гарантира бързото изплащане на заплатите на работниците от „Кремиковци”. Чакам резултатите от преговорите на „Мерил Линч” с „Ворскла Стийл” и „Арселор Митал”, заяви още Димитров и добави, че е готов да се срещне с тях, когато е готов докладът им.