Конгресмените одобриха военния бюджет на САЩ
Конгресмените одобриха военния бюджет на САЩ / netinfo

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри военния бюджет на страната за 2008 година в размер на близо 460 милиарда долара. В хода на гласуването, приключило малко след полунощ местно време, бюджетът беше подкрепен от 395 законодатели, а против гласуваха 13, съобщи Ройтерс.

В сумата не са включени исканите от Белия дом допълнителни 147 милиарда долара за операциите в Ирак и Афганистан, които предстои да бъдат обсъдени отделно през есента, след ваканцията.

В одобрения бюджет са предвидени разходи за 20 изтребители Ф-22 и нови бронирани машини "Страйкър", допълнително техническо обезпечение за Националната гвардия, привличане на служба на 12 хиляди войници и морски пехотинци. Бюджетът включва и 3,5-процентно увеличение на заплатите на военнослужещите - с половин пункт повече от исканото от Пентагона.

Конгресмените съществено орязаха разходите за разполагане на елементи на противоракетната отбрана в Европа, отбелязва ИТАР-ТАСС. Вместо исканите от Пентагона 310 милиона долара те се съгласиха да отпуснат 171 милиона. Представители на Белия дом заявиха по този повод, че орязването на средствата ще попречи на изграждането на база за ракети прехващачи в Полша - най-спорния елемент от проекта, който разгневи Москва, посочва Ройтерс.