КНСБ организира протестен митинг следващата седмица
КНСБ организира протестен митинг следващата седмица / снимка: БГНЕС
КНСБ организира протестен митинг следващата седмица
68204
КНСБ организира протестен митинг следващата седмица
  • КНСБ организира протестен митинг следващата седмица

КНСБ организира национален протестен митинг следващата седмица. Това обяви на извънредна пресконференция председателят на синдиката Пламен Димитров. Колегите им от КТ Подкрепа обаче няма да вземат участие, въпреки че преди два дни двата профсъюза обединиха стачните си комитети. Сред основните искания на синдикалистите са замразяване на пенсионната възраст, криминализирането на невнасянето на осигурителни вноски, което трябва да осигури допълнителни 200 милиона лева в бюджета, които да дадат възможност за отпускане на данъчен кредит на работещите бедни българи.

Протестното шествие на КНСБ ще се състои на 20 ноември. То ще започне в 8.30 часа пред сградата на синдиката. Ще бъде връчена декларация за проблемите в здравеопазването на ресорния министър Таня Андреева, а след това ще бъдат внесени и препоръки към управляващите в Министерския съвет, обясни председателят на Националния стачен комитет Валентин Никифоров.

От КНСБ очакват между 6000 и 8000 членове на синдиката да дойдат на протеста. Те предвиждат основният митинг да бъде на площад "Цар Освободител" в 12.30 часа. Никифоров бе категоричен, че в протестната акция, организирана от профсъюза, няма да се допускат изказвания на политически представители и на други протестиращи и контрапротестиращи. "Искането е за чисто социална, синдикална акция", каза Никифоров.

По думите на председателя на КНСБ Пламен Димитров подготвеният от настоящото правителство бюджет 2014 не е достатъчно ангажиран с проблемите на работещите хора у нас. "Не виждаме грижата към работещите българи и по отношение на сигурността на техните работни места", каза той. Профсъюзният лидер напомни, че от КНСБ седми месец алармират за драматичното развитие на ситуацията в енергетиката. "Ако и сега няма чуваемост на нашия протест, няма да има нужда някой да организира национална стачка самостоятелно или отделно,тя през зимните месеци сама ще се случи, ако и когато спре токът", коментира Димитров. Той допълни, че към задълженията на НЕК в размер на над 2,8 млрд. лева бюджет 2014 ще прибави още 350 млн. лв.

Според проведено допитване 51% от членовете на КНСБ се обявяват за общонационална стачка.