Китайски министър вещае мрачни перспективи пред глобалната икономика
Китайски министър вещае мрачни перспективи пред глобалната икономика / БГНЕС

Китайският министър на търговията Гао Хучън заяви в Шанхай, че перспективите пред глобалната икономика остават мрачни въпреки постепенното възстановяване от последиците на финансовата криза, предаде АП.

"През последните няколко години чрез съвместната ни усилена работа глобалната икономика се оттласна от дъното и се развива в правилната посока", каза Гао. В същото време обаче "дълбоките ефекти от глобалната финансова криза все още могат да бъдат усетени".

В изявлението на китайския министър изпъкнаха на преден план безпокойствата за глобалната икономика, които се задълбочиха, откакто Обединеното кралство гласува да напусне ЕС и породи опасения за глобална рецесия, отбелязва АП.

Гао не спомена Брекзита в изказването си, което направи на срещата на търговските министри от Групата на 20-те (Г-20) в Шанхай. Тя се провежда в навечерието на форума на върха на Г-20 по-късно през годината, на който Китай ще бъде домакин. Китайският министър заяви също, че правителствата трябва да намерят заедно начин да съживят растежа.

"Съживяването и растежа на глобалната икономика все още не са набрали достатъчно сила", заяви Гао. "Равнищата на глобалната търговия и инвестиции не са се възстановили на предкризисните нива", допълни министърът.

Източник: БТА