Китайски фирми-фантоми мамят наши търговци
Китайски фирми-фантоми мамят наши търговци / снимка: Sofia Photo Agency
Китайски псевдотърговци са взели от българска фирма голяма сума с обещанието да доставят договорена стока, след което са изчезнали. За измамата се е разбрало преди седмица. Изиграните столични предприемачи не знаят как да открият компанията фантом, която им е присвоила парите. Това разказа в панаира на семинар за възможностите за търговия с Китай Иван Ламбов, управител на посредническа фирма в Пекин.

Според него бизнесът с азиатската страна крие много рискове, защото там е масова практика прекупвачи или измамници да се представят пред чужденците като директни производители. Въпреки неприятните ситуации, вносът от Китай за България е нараснал над 10 пъти за последните седем години. Сега най-изгодно е от там да се доставят хартия, компютърна и фотографска техника и мебели, защото те се внасят с нула процента мито, обясни Ламбов.

България пък може да предложи на огромния пазар там специфични хранителни продукти, вина, козметика и туристически услуги. В презентацията си с цифри и факти Иван Ламбов развенча най-често срещаните митове за нискокачествените и евтини стоки и за несигурността на китайската икономика.

Други новини от Пловдив