/ iStock/Getty Images
Сред 10-те процента най-богати хора на света за пръв път има повече китайци, отколкото американци, пише в. „Гардиън“, като цитира проучване на Креди суис. Сред 10-те процента най-богати хора китайците вече са 100 милиона, а американците 99 милиона.
 
Кои са държавите с най-много свръхбогаташи? (ВИДЕО)

Докладът на инвестиционната банка казва, че бързата трансформация на Китай го е превърнала в същинска пазарна икономика, което е довело до рекордния брой богати хора. „Въпреки търговската война, избухнала през 2019, и двете страни се справят много добре в генерирането на богатството на света. Съединените щати допринасят с 3,8 трлн. долара за него, а Китай с 1,9 трлн. долара“, казва Нанет Нехлер-Федербе от швейцарската банка.
 
За влизане в 10-те процента на най-богатите хора на света са необходими лични спестявания от 109 430 долара. И докато Китай изпреварва САЩ в броя на хората, които имат толкова пари, американците са много напред по отношение на броя на свръхбогатите. Около 40% от всички милионери на света са американци. Броят на милионерите в САЩ се е увеличил с невероятните 675 000 души само през 2018 г. Общият брой на милионерите в САЩ е 18,6 млн. души, което означава, че един от всеки 14 американци е милионер.
 
Кои са седемте най-богати жени в света за 2019? (ВИДЕО)

В Китай тези показатели са много по-ниски. Броят на милионерите в страната е бил 4,4 млн. души през 2018 г., като в Китай живеят 1,1 млрд. пълнолетни. На трето място в тази класация е Япония, където има 3 млн. милионери. Четвърти са британците, където има 2,46 млн. милионери. Интересното е, че неуредиците около Брекзит са намалили числеността на свръхбогатите, като броят им във Великобритания е спаднал с 27 000 души.
 
Милиардерите стават все повече и все по-богати

В глобален мащаб броят на милионерите в света е нараснал до 46,8 млн. души. Те притежават активи за общо 158,3 трлн. долара или 44% от цялото богатство на света. Докладът на швейцарската банка сочи, че поне 55 920 души имат 100 млн. долара или повече. Поне 4830 са хората, които разполагат с 500 милиона или повече.
 
Нетните активи, които се изчисляват, за да се направи класацията, представляват сбор от всички реализируеми спестявания, от който се вади размера на дълговете, като притежаваните имоти не се калкулират.
БГНЕС