КФН откри процедура за отнемане на лиценза на „Глобал Маркетс”
КФН откри процедура за отнемане на лиценза на „Глобал Маркетс” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Комисията за финансов надзор откри производство за отнемане лиценза за извършване на дейност като инвестиционен посредник на "Глобал Маркетс", съобщиха от ведомството.

Комисията започва процедурата заради констатираните системни нарушения на Закона за пазарите на финансови инструменти. Оттам са категорични, че целта на процедурата е да осигури цялостна защита на интересите на клиентите на посредника при прекратяването на дейността му и надлежното уреждане на отношенията с всички клиенти на инвестиционния посредник, както и осигуряване на стабилност на финансовите пазари.

От 2010 г. комисията е установила над 120 нарушения на компанията, като е издала и актове за тях. Сред тях са извършване на неправомерни действия с активи на клиенти, включително използване на парични средства на клиенти при сключването на сделки за собствена сметка на посредника; неспазване на основополагащи принципи, регламентиращи дейността на инвестиционните посредници - да действа честно, справедливо и като професионалист в съответствие с най-добрите интереси на своите клиенти.

„Глобал Маркетс" е сключвал сделки за собствена сметка, без да има право да извършва такава инвестиционна дейност. По случая комисията си сътрудничи с компетентните институции в България, включително прокуратурата, ДАНС, Национална агенция за приходите и др. През последната година и половина КФН активно обменя надзорна информация за инвестиционния посредник и с отговорните органи на страни от ЕС като Дания, Полша и Словакия.

Междувременно от „Глобал Маркетс” изпратиха съобщение до медиите, в което категорично отказват да коментират обвиненията за „атака на банковата система до приключването на разследването по случая”. От компанията уточняват, че нямат право по закон да правят такива коментари. „Ние вярваме на компетентните органи, оказваме и ще им оказваме и занапред съдействие за изясняването на обстоятелствата, тъй като самите ние сме най-заинтересовани истината да стане достояние на обществеността”, допълват от компанията.