Как ще се отрази допълнителен данък до 2% върху доходите на гражданите
Как ще се отрази допълнителен данък до 2% върху доходите на гражданите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Как ще се отрази допълнителен данък до 2% върху доходите на гражданите
81733
Как ще се отрази допълнителен данък до 2% върху доходите на гражданите
  • Как ще се отрази допълнителен данък до 2% върху доходите на гражданите

Още до 2% допълнителен данък върху доходите, предвижда законопроект на Министерство на финансите.

В публикувания на страницата на ведомството проект за изменение на Закона за корпоративното подоходно облагане се предлага, освен 10-те процента данък върху доходите за държавния бюджет, да дължим и друг - от 0 до 2 % към общинския бюджет.

Бившият финансов министър Христина Вучева обясни пред Дарик, че не става дума за увеличение на 10-процентния данък върху доходите, а за друг данък, ако съответната община реши.

По думите й обаче за обикновения човек това е увеличение на данъка, ако общинският съвет вдигне процента от 0 нагоре.

И все пак според нея общините не биха се възползвали от това си право. Конкретният размер на ставката за данъка, който ще се внася в общинските сметки, ще се определя от общинските съвети с решение най-късно до края на октомври на предходната година.

Тези промени засягат всички данъци, обясни бившият финансов министър Христина Вучева. По думите й в Закона за корпоративното подоходно облагане се въвеждат две европейски директиви и няма промени, които биха имали съществено значение за предприятията. Втората група изменения обхваща закона за облагане на доходите.

„Въвежда се възможност, каквато досега не е имало - общинските съвети в рамките на общината да определят допълнителен данък върху дохода на хората, които живеят в тази община", обясни Вучева.

Ако София реши да облага гражданите с постоянен адрес, освен с 10-те процента данък общ доход за държавния бюджет, с още 1 процент за общинския, ето какво ще се получи. Използваме примерен годишен доход от 10 000 лева - сега дължим 10 процента от него, тоест 1 000 лева данък:

„Сега вече, ако е взел общинският съвет такова решение, гражданите с постоянен адрес в София да плащат още 1%, същият този доход от 10 000 лв. ще се обложи вместо само с 10%, т.е. хиляда лева да отидат за централния бюджет, с допълнителен 1% върху 10 000 - т.е. 100 лв. отиват за общината", каза още специалистът.

Според Вучева обаче общинските съвети едва ли ще вземат такива решения, защото това би ги поставило в неравностойни позиции, ако например съседната община е с 0 процента данък.