Износът на Китай за Русия превишава вноса
Износът на Китай за Русия превишава вноса / netinfo

Русия се присъедини към клуба на страните с дефицит в търговията с Китай. През 2007 г. Китай за пръв път изнесе за Русия повече, отколкото внесе, пише „Ведомости“, цитиран от БГНЕС.

Това бе година на „голям скок“ за китайския износ, заяви търговският представител на Русия в КНР Сергей Циплаков. Китай е изнесъл стоки за 28,5 милиарда долара, а е купил за 19,7 милиарда (само преди година – излишъкът бе 1,8 милиарда долара).

Китайските доставки са нараснали с 80 на сто, а руските – с 12 процента. Китай се превръща в голям износител на машинно-техническа продукция, делът на която в руския внос от КНР е достигнал 30,5 процента, а стойността й е нараснала с 90 на сто. Над два пъти е нараснал износът на автомобили и други видове транспорт, 1,8 пъти – на черни метали, 2,8 пъти – на дрехи. За да увеличи делът на високотехнологичния износ, Китай през 2006-2007 г. повиши данъчното бреме на суровините.

Китайският износ ще расте бързо, убеден е Циплаков. Руският износ за Китай можеше през 2007 г. да расте и по-бързо. Но износът на петрол, основната експортна суровина в Китай, е намалял с 9% до 14,5 милиона тона: не съществуват ясни договорености за цените и „Роснефт“ не е сключил нови договори. Изпълняват се само задълженията по сключените по-рано, каза Циплаков.

На второ място по обем на износа в Китай е дървесината (през 2007г. - 25 милиона куб.м). Расте износът в Китай на химическата /с 22%/ и на машиностроителната продукция /с 18%/, но делът на машиностроенето – 1,3%. САЩ, Европа и Япония отдавна внасят повече от Китай, отколкото изнасят. Търговският излишък на Китай през 2007 г. достигна 262,2 милиарда долара (ръст от 48%).

Русия ще се опита да активизира своето присъствие на китайския пазар, заяви председателят на Руско-китайския център за търговско-икономическо сътрудничество Сергей Санакоев. През 2007 г. започна работа руско-китайската Палата за износ на машиностроителна продукция, припомни той.