Изграждаме родна оранжерия за зеленчуци в Монголия
Изграждаме родна оранжерия за зеленчуци в Монголия / снимка: БГНЕС, архив
Изграждаме родна оранжерия за зеленчуци в Монголия
79733
Изграждаме родна оранжерия за зеленчуци в Монголия
  • Изграждаме родна оранжерия за зеленчуци в Монголия

Изграждане на оранжерия за производство на зеленчуци в Монголия на стойност около 1 милион долара е един от конкретните резултати от посещението на президента Росен Плевнелиев в Улан Батор. Целта е допълнително развитие на производството на плодове и зеленчуци и търсене на нови пазари. Споразумението бе подписано в монголската столица от заместник-министъра на земеделието Васил Грудев.

„Оранжерията, която ще изградим тук, в Монголия, с монголски средства, ще бъде един пилотен проект и един прозорец на българско ноу-хау именно в производството на зеленчуци. Надяваме се оранжерията до края на годината вече да придобие по-реални форми, за да можем наистина да си отворим допълнително пазара", коментира Грудев.

„Знаете, че Монголия за нас представлява врата, както за цяла Азия, така и най-вече за Китай. Оранжерията е на стойност над 1 млн. щатски долара, тя ще бъде изградена от България, с българско ноу-хау, с български специалисти, с български продукти и ще бъде изградена тук. Знаете, че Монголия е нетен вносител на плодове и зеленчуци, тъй като няма възможност за отглеждане в страната. Парите вече са получени от България", допълни той.

По думите му възможността, която имаме с изграждането на тази оранжерия, е да използваме капитала на Монголия като възможности за развитие на пазара и най-вече възможности за стъпване на азиатския пазар.

„Това е още една стъпка за развитие на нашия сектор, най-вече на зеленчукопроизводството", каза още зам.-министърът.

Сумата - над 1 милион долара за този проект, е част от неразплатения дълг на Монголия към България, който преди две години бе договорено да бъде изплатен и да бъде върнат като инвестиция в Монголия.