Избирайте брокера при имотна сделка, сключвайте посреднически договор
Избирайте брокера при имотна сделка, сключвайте посреднически договор / ThinkStock/Getty Images
Избирайте внимателно брокер при имотна сделка, сключвайте посреднически договор
81109
Избирайте внимателно брокер при имотна сделка, сключвайте посреднически договор
  • Избирайте внимателно брокер при имотна сделка, сключвайте посреднически договор

Задължително да сключваме посреднически договори и внимателно да избираме брокерите си при покупка, продажба или наем на недвижим имот. Тези съвети към хората дават от Национално сдружение „Недвижими имоти".

Председателят му Ирена Първанова обясни, че когато разчитаме на устни договорки за извършването на такива услуги, ако сделката се окаже проблемна и се стигне до спор - липсват доказателства. Важно е също да избираме брокера, а не офертата, така той може да извършва и определени допълнителни услуги. От сдружението допълниха, че са внесени предложения към имотните портали за подобрение в системата, за да се повиши информираността на клиентите.

С предложените корекции се цели да се премахнат установените пропуски в обявите за недвижими имоти и в количество информация, която се отнася до реална и коректната цена, допълнителните разходи по сделката, квадратурите и други.
Пример за промяна е допълнително да се отбелязва дали цената е с включено ДДС или не. Още примери дава председателят на Национално сдружение „Недвижими имоти" Ирена Първанова:

„В офертите да има отбелязване за това дали се дължат допълнително комисионни възнаграждения, не задължително процентът да бъде посочен, но трябва да има информираност на клиента, че той има допълнителни разходи извън онази цена, която е посочена по-горе в офертата. Същото се отнася и за разходите, които предстоят по сделката при прехвърляне на недвижим имот. Не всяка агенция за недвижими имоте и склонна да обяви точната локация. Хубаво е да има отметка в имотните портали, които да казва дали е точна или приблизителна локация".

Първанова даде и съвет на хората - да подписват посреднически договори. Има много голяма практика на пазара да се дават устни пълномощия, да се сключват един вид устни договори, устни уговорки. За съжаление, когато се стигне до спорове, а те не са малко в сферата на недвижимите имоти, започват да липсват доказателства, каза тя.
Добромир Ганев от Сдружението пък обясни, че комисионното възнаграждение се плаща само заради свързването на две страни, но в посредническите подписани договори с някои агенции има клаузи за съдействие на собственика до окончателното извършване на сделката, затова не трябва да избираме по оферта. „Смитам, че 90 процента от потребителите не избират агенция, а избират оферта. Ще направим рано или късно кампания „Избирай брокер, а не оферта", защото тогава можеш да се довериш, да си избереш и то с препоръки и пеференции някого, който може да ти свърши работата, включително да разбереш дали той извършва тези допълнителни услуги извън чистото посредничество", каза той.

Сигнали срещу нелоялни практики могат да се подават към Комисията за защита на потребителите и към Национално сдружение „Недвижими имоти".