Италия е начело в класациите за производство на луксозни яхти
Италия е начело в класациите за производство на луксозни яхти / netinfo

Италианската корабна индустрия потвърди водещите си позиции в света. Италия е начело в класациите за производство на луксозни мегаяхти.

За десета поредна година групата Azimut-Benetti е лидер в световната класация за производство на суперлуксозни яхти с дължина над 24 метра. Седалището на най-голямата частна компания за яхти в Италия се намира в Авиляна, до Торино, но тя има фабрики във Виареджо, Фано, Ливорно, Пиаченца и Савона.

През тази година Azimut-Benetti е получила поръчки от цял свят за строителството на рекорден брой луксозни яхти. Според международното издание за яхти Showboats International през тази година италианската индустрия за мегаяхти е получила четири пъти повече поръчки от основния си конкурент в световен мащаб - Съединените щати.

Изданието отбелязва, че за разлика от други сфери, тази на производството на яхти не познава икономическа криза, а напротив - развива се все по-бързо и интензивно. Производството на луксозни яхти остава встрани от каквато и да било нестабилност във финансов аспект. През 2007 е било отбелязано 18 % увеличение в производството в световен мащаб, в сравнение с миналата година. 916 нови суперяхти с дължина над 24 метра са били произведени в света през 2007. През тази година са били регистрирани и 23 поръчки за луксозни яхти с дължина над 76,2 метра. Това е увеличение от 28 на сто, в сравнение с миналата година.

www.prontosofia.com