Индекс МОИТЕ ПАРИ се покачи с 0.06 процентни пункта през януари
Индекс МОИТЕ ПАРИ се покачи с 0.06 процентни пункта през януари / netinfo

През първия месец от новата година Индекс МОИТЕ ПАРИ отбелязва леко покачване. То е в размер на 6 базисни пункта и новата му стойност е 7.88%. С това се потвърждават първоначалните прогнози на МОИТЕ ПАРИ за леко покачване на цените на кредитите през 2007-ма, направени още в края на миналата година. Независимо, че покачването не е съществено, все пак е сигнал, че на пазара на ипотечни кредити настъпват промени. По-ясна ще е картината през следващите няколко месеца – ще се формира ли възходяща тенденция или ще се запази падането на стойността. Януарският ръст е първия такъв за последните три месеца. Настоящата стойност на индекса се доближава до тази от октомври 2006 г., когато тя бе 7.89%. Това показва, малко връщане към нивата преди традиционните промоции в края на годината.

Факторите, повлияли върху актуалната стойност на индекса са основно три – край на промоции, нови оферти с нови условия и промяна на пазарните дялове на банките към декември 2006 г. Промяната в стойността на индекса за януари се дължи на промени по офертите на три банки.

Само една от тях подобрява своята най-добра оферта. Банката премахва таксата за разглеждане на документи, която досега беше 50 лв., но завишава тази за оценка на обезпечението – от 100 лв. на 120 лв. Завишената с 20% такса за оценка на обезпечението не оказва негативно влияние и в цялост офертата е по-добра. Разбира се, едно такова завишение води до малко подобрение на офертата, т.е. ако такова нямаше, офертата би била още по-добра.

Първата от банките, влошаващи своите оферти прави това в резултат на една основна причина. Новата й оферта е с по-висока лихва, но със запазен размер на таксите. Предходната най-добра оферта на банката беше промоционална.

Втората от банките също предлага нова оферта, като параметрите по нея са значително завишени в сравнение с тази през декември. Така например таксата за разглеждане на документи се повишава до 20 лв. от 10 лв.. Друга такса, която се повишава със същия размер е таксата за усвояване на кредит. Тя се повишава от 0.75% на 1.50% (+100%). Единствено застрахова „Имот” е намалена на половина – от 0.2% на 0.1%. Независимо от този факт, нарастването на другите две такси е твърде значимо, за да се отчете ефектът от намалението на застраховката. Това е и една от причините за влошаване на офертата.

Както е известно, „МОИТЕ ПАРИ” периодично променя базата, към която се изчислява Индекс МОИТЕ ПАРИ. В тази посока също се наблюдават характерни тенденции.

Единствената банка, която подобрява своята оферта за януари притежава пазарен дял при левовите ипотечни кредити в размер на 2.28%. Той е по-висок с 0.38 процентни пункта спрямо септември 2006 г. Нарастването на пазарният й дял в комбинация с подобряването на условията по най-добрата й оферта дава основание да се твърди, че влиянието на тази банка върху стойността на индекса е изцяло положително. По-различна е ситуацията при останалите 2 банки имащи промени по своите оферти. Едната от тях увеличава пазарният си дял с 1.26 процентни пункта и в същото време влошава условията си. От такава гледна точка, твърдението може да е в обратна посока, а именно – оказва негативно влияние върху индекса, като е в основата на повишаването на стойността му. Другата банка влошаваща своята оферта също има промяна в пазарният си дял. За разлика от анализираните две до тук, тя регистрира свиване на позициите си. Делът й намалява почти с 1 процентен пункт. Намаляването на пазарният дял на която и да е банка, като цяло е негативен процес. От аспект на изчислението на Индекс МОИТЕ ПАРИ това може да се схване и като положителен ефект, тъй като банката с влошаващи се оферти придобива по-малко тегло (по-малко значение). Така до известен се неутрализира негативното влияние на банката върху стойността на индекса. Въпреки че банката намалява делът си, то той остава относително висок спрямо останалите банки на пазара.

Друга характерна тенденция, която се откроява е намаляване на пазарния дял на банките влизащи в индекса. Тенденцията идва да покаже, че някои от по-малките трезори набират все повече популярност и това резонно им отрежда по-добри позиции на пазара. Независимо, че банките включени в индекса намаляват своя дял, трябва да се отчете, че намалението е несъществено. Към настоящият момент банките включени в Индекс МОИТЕ ПАРИ притежават 98.45% от пазара на ипотечни кредити в България отпуснати в левове. Това е достатъчно показателно за представителността на индекса за този сегмент от ипотечното кредитиране.

www.moitepari.bg