Има инвестиционно намерение за тунел под Шипка
Има инвестиционно намерение за тунел под Шипка / netinfo

Съществува инвестиционно намерение за реализиране на тунел под Шипка. За около година и половина това може да стане факт, стига фирмите, ангажирани с проекта, да бъдат достатъчно мощни и отговорни. Това каза в Стара Загора хасковският депутат от БНС Иван Стаматов.

Ако в най-скоро време Министерството на регионалното развитие и благоустройството започне разговори в тази посока, мисля, че много бързо ще започне реализацията на проекта, поясни Стаматов.

Фирмите, които предявяват намеренията си, са български и чужди, поесни той. „Основните са три, наши европейски, по принцип е консорциум”. В консорциума участва и хасковската фирма „Монолит”.

Подобен проект би се реализирал за година и половина, става дума за автотунел. „Той ще зависи от стрктурата от едната страна на Балкана, от другата страна. Самата дължина на тунела, доколкото съм запознат, е някъде 4 км. Искаме помощта на държавата и на управляващите, за да може да се откликне с помощ за инфраструктурата от двете страни на Балкана”, каза Стаматов.

Българският участник в консорциума – фирмата „Монолит” ще реализира жилищно-административна сграда в най-големия бизнес парк на Балканите, чиято първа копка бе направена днес в Стара Загора.