Илиян Василев: По-логично е да съдим Русия за пропуснати ползи
Илиян Василев: По-логично е да съдим Русия за пропуснати ползи / снимка: БГНЕС
Илиян Василев: По-логично е да съдим Русия за пропуснати ползи
76717
Илиян Василев: По-логично е да съдим Русия за пропуснати ползи
  • Илиян Василев: По-логично е да съдим Русия за пропуснати ползи

Има много по-голяма логика България да съди Русия за пропуснати ползи, тъй като решението за прекратяване на „Южен поток" не е на нашата страна, коментира в ефира на Дарик бившият български посланик в Москва Илиян Василев. Според него е нямало как да не дойде моментът на истината за този проект, при положение че стойността му се е оскъпила много, а на фона на поевтиняващата рубла руският президент е отчел реалностите.

"Путин просто намери подходящо място по време на посещението си в Турция, за да съобщи тази новина. Това е очаквано, тъй като нямаше как този момент да не дойде. Проектът стигна до такива висоти в рублево изражение и очевидно при такива стратосферни нива на рублата и невъзможни за прогнозиране рискове, на фона на това, което стана очевиден факт - понижения интерес на Италия, най-накрая гравитацията си каза думата и това, което Путин направи, е просто да отчете гравитацията", анализира Василев.

По думите му рано или късно този ход е трябвало да се случи. Василев призна, че не е голям оптимист, че "нещата с "Южен поток" толкова бързо ще приключат". Той напомни, че проектът за петролопровода Бургас-Александруполис отдавна трябва да е приключил, но Русия държи функционираща компанията за неговата реализация. "По същия начин прехвърчат искри и надежди, че "Белене" не е окончателно приключил проект", припомни Василев. Според него и "Южен поток" ще има още известно време, но неговата логика е изчезнала.

"От гледна точка на претенциите за пропуснати ползи, аз мисля, че има много по-голяма логика в това България да съди Русия за пропуснати ползи, тъй като решението за прекратяване на проекта не е дошло от нас. Българското правителство много умело застана на позицията "Ние сме за проекта при условието на съгласуването му с Европейската комисия". Проектът се прекратява с едностранно действие от руска страна без тя да е подала формално апликации за дерогация, чието отсъствие тя формулира като основание да не го реализира", обясни бившият ни посланик в Москва.

На въпрос дали има основания да съдим руската страна по темата, Василев каза: "Има много по-голяма логика от това да съдим Брюксел. Брюксел няма как да даде съгласие за нещо, което никой не е поискал от него".