Икономически и социален съвет: България ще се сблъска с имиграцията
Икономически и социален съвет: България ще се сблъска с имиграцията / netinfo

Имиграцията в България трябва да се регулира и в страната да се допускат граждани на други държави, които отговарят на предварително определени критерии за образование, квалификация и потребностите на бизнеса – това е становище на Икономическия и социален съвет. Той предлага да се създаде специална служба по миграцията.

Икономическият и социален съвет предлага да прави мониторинг на изпълнението на българската програма за постигане на лисабонските критерии и днес представи своите препоръки по Националната програма за реформи на България за периода 2006-2009 г.

Съветът настоява за гаранции за изпълнението на програмата, сред които създаването на план за действие и определянето на политическо лице на ниво министър, което да отговаря за прилагането й.

Представителите на съвета предлагат наблюдение на създадените нови работни места.

Съветът препоръчва да се потърсят допълнителни източници за икономически растеж с още 1-2 на сто годишно. Нужно е много по-бързо да се увеличат инвестициите в експортно ориентираните сектори на българската икономика, да се увеличи мобилността на работната сила и да се преструктурира заетостта в посока на сектори с по-висока производителност.

Да се създаде по-добър баланс между корпоративното и подоходното облагане, препоръчват още от Съвета.

Необходима е нова оценка на неблагоприятното развитие на демографските процеси в страната, считат от съвета. Според неговите представители, трябва да се потърсят нови механизми за осигуряване на финансовата стабилност на пенсионната система, поради изчерпване на въздействието на сега действащите.

Сред предложенията на ИСС са малките и средни предприятия да се листват на отделен сегмент на капиталовия пазар, което ще им даде възможност за финансиране.

Политиката по доходите трябва да гарантира по-нататъшно намаляване на прякото подоходно облагане, като се постигне справедлива мярка за ниските и за високите работни заплати, смятат от ИСС.