Хотелиерите задължително ще водят регистър за настанените туристи
Хотелиерите задължително ще водят регистър за настанените туристи / Thinkstock/Getty Images

Парламентът задължи хотелиерите да водят регистър за настанените туристи. Това стана с приетите без дебати на второ четене промени в Закона за туризма.

Данните, които трябва да бъдат записани в регистъра, ще се утвърждават от министъра на туризма и публикуват на интернет страницата на министерството. Регистърът се води чрез централизирана информационна система, поддържана от министъра на туризма, достъпна чрез публично уеб-базирано или друго приложение за онлайн достъп.

Хотелиер, който не поддържа регистър на настанените туристи, ще бъде глобяван с 2000 лв., а на едноличните търговци и юридическите лица ще се налага имуществена санкция от 7000 лв., реши парламентът. Ако регистърът не отговаря на разпоредбите, наказанието е между 100 и 1000 лв., а за едноличните търговци и юридическите лица - имуществена санкция в от 500 до 5000 лв.

НСИ ще създаде информационни системи за туризма и образованието

Ако собственикът на хотел не осигури или не извършва обмен на данни по реда закона в Единната система за туристическа информация, ще бъде глобяван с 1000 лв., а на едноличните търговци и юридическите лица ще се налага имуществена санкция в размер на 5000 лв..

За туристи - граждани на държави, извън ЕС, ще се изисква информация за броя на настанените лица с идентифициращи ги данни, съгласно Закона за чужденците в България, дата на регистрация и дата на отпътуване. Те ще бъдат вписвано в единичната система за туристическа информация.

Глоба до 7000 лв. заплашва хотелиерите за укриване на гости

С промените кметовете на общини или оправомощени от тях длъжностни лица се задължават да водят и поддържат електронен регистър за всички туристически обекти на територията на общината с издадени временни удостоверения и категоризирани от тях обекти.

В срок от една година от влизането в сила на промените министърът на туризма трябва да осигури интерфейси за съответен обмен на данни с Единната система за туристическа информация.

Източник: БТА