НСИ ще създаде информационни системи за туризма и образованието
НСИ ще създаде информационни системи за туризма и образованието / БГНЕС
НСИ ще създаде информационни системи за туризма и образованието
88006
НСИ ще създаде информационни системи за туризма и образованието
НСИ ще създаде информационни системи за туризма и образованието
  • НСИ ще създаде информационни системи за туризма и образованието
  • НСИ ще създаде информационни системи за туризма и образованието

Създаване на информационни системи в туризма и образованието е сред бъдещите инициативи на Националния статистически институт. Това стана ясно от думите на председателя на НСИ Сергей Цветарски. Той обясни, че в момента в сферата на туризма трудно се регистрират процесите, защото се дават откъслечни данни, но една информационна система би ги обвързала в цялост. Така ще се подобри качеството на информацията, а от това ще се възползва икономиката като цяло според Цветарски. Тоест при по-добра регистрация на нощувките, ще има по-дорба събираемост на таксите и данъците от туристическите оператори.

Сред бъдещите планове на НСИ е изграждане на информационни системи в сферата на туризма и образованието, стана ясно от думите на председателя на Националния статистически институт Сергей Цветарски. По повод изграждането на тези системи, той коментира, че невинаги полезността се измерва с пари, но в крайна сметка води до това. "Сега не можем да ви кажем какво би било измерението на тези пари, които ще се влеят допълнително. Но мога да ви кажа това - когато ние имаме по-добра регистрация на пребиваващите туристи, на нощувките, имаме по-добра събираемост на такси и данъци от туристическите оператори", обясни шефът на НСИ.

Към момента не е лесно да се регистрират процесите в туризма, допълни Цветарски. Засега се използват различни видове изследвания, които се осъществяват на граничните пунктове или в самите туристически места - хотели, квартири и така нататък. Това е откъслечна информация. Една система би обвързала тази информация като цяло и би намелила противоречията между различни източници на информация. Би подобрила качеството в пъти, а от ще се възползва икономиката като цяло, категоричен е Цветарски.

Това се отнася и за другата планирана информационна система, която е за образованието. "Когато имаме добра система за регистрация и проследяване на учениците, разполагаме с по-добри лостове и инструменти за управление на сферата на образованието, знаем колко е важна тя в днешния етап за създаване на качествени кадри", каза той.

Председателят на НСИ Сергей Цветарски поздрави колегите си от цялата статистическа система по случай навършването на 136 години от основаването на първата статистическа институция в България.