Хаштаг БойкотирайГермания - негодуванието срещу европейския хегемон се засилва
Хаштаг БойкотирайГермания - негодуванието срещу европейския хегемон се засилва / снимка: БГНЕС

Хаштагът "БойкотирайГермания" /#BoycottGermany/ стана водеща тема в Туитър  поради възобновеното негодувание срещу страната, погазваща според много европейци демократичните ценности с налагането на строги икономии на и без това унижената Атина, предаде ДПА.

Хиляди хора използваха хаштага, за да призоват за бойкот на германските стоки и услуги и така разкритикуваха твърдата линия на канцлера Ангела Меркел по новата спасителна програма, с която да бъде предотвратен надвисналият банков колапс и евентуалното излизане на Гърция от еврозоната.

Потребители в Туитър публикуваха снимки на Адолф Хитлер и нацистки символи. С тях те имаха предвид нацистката окупация на Гърция и позицията на Германия в Европа, за която мнозина смятат, че става все по-хегемонистка.

Потребител написа следния коментар: "Кой иска ЕС да бъде доминиран от арогантни фанатици на строгите икономии със зловещо минало на геноцид с масови убийства? БойкотирайГермания".

Други публикуваха снимки на ястребски настроения германски финансов министър Волфганг Шойбле, придружени с речеви балони, в които пишеше: "Дайте им огромни дългове - заробете ги завинаги" и "Искам смяна на режима в Гърция", посочва ДПА.

Шойбле стана ненавистна фигура в Гърция, където мнозина свързват окаяното си икономическо положение с авторитарната политика на някакъв далечен елит.

Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос се включи вчера в крамолите, като публикува снимка на германското знаме. На него пишеше "Спрете да подкрепяте Четвъртия райх" - намек за начина, по който се възприема Германия като фактически лидер на Европа.

В обръщение е и друг подобен хаштаг, който гласи "ТоваЕПреврат" "(#ThisIsACoup"). Той е израз на гнева от спасителната програма, за която мнозина смятат, че ще лиши Атина от финансовия й суверенитет и ще постави гръцката икономика под контрола на Брюксел.

Източник: БТА