Ханке: Препоръчително да се инвестира в акции на големи компании
Ханке: Препоръчително да се инвестира в акции на големи компании / снимкa: Sofia Photo Agency

В момента е препоръчително да се инвестира в акции на големи компании, злато и определени стоки. Такова мнение изрази пред Дарик Стивън Ханке, професор по приложна икономика от американския университет „Джон Хопкинс”. Фондовият пазар в САЩ вече достигна дъното си и ще започне да се движи нагоре По думите му, причината за това е, че Федералният резерв налива пари в американската икономика и в голяма степен вече може да се каже, че финансовият сектор е под контрол. Ето какво още каза Стивън Ханке:

„Очакваният продължителен отрицателен ефект върху финансовата система няма да е катастрофален, колкото щеше да бъде, ако фондовите пазари падаха още. Фондовият пазар включва различни неща – компании, които произвеждат електроенергия, опитват се да спестят електроенергия и всякакви други видове компании, които са на фондовия пазар. В момента препоръчително е да се инвестира в акциите на големи, стабилни компании с гъвкав мениджмънт”, коментира Стивън Ханке.

„Второто нещо, в което е препоръчително да се инвестира е злато, защото паричният поток, който беше влян в американската икономика ще предизвика инфлация най-късно в рамките на година. С инвестициите в злато всеки може да се застрахова от инфлацията. В момента е изгодно да се инвестира и в стоки като кокоса, чиято потребителска цена е по-ниска от производствената, а очакванията са той да поскъпне”, посочи професорът по приложна икономика.