Граховото мляко е най-новият растителен продукт, който напълно може да измести алтернативата си с животински произход, пише в. "Метро".
Пет популярни мита за здравословните храни
Новото вегетарианско попадение е разработено от "Рипъл фудс" и съдържа същото количество протеини, 50% повече калций, но два пъти по-малко захар и едва една трета от наситените мазнини, твърдят производителите. Вкусът е приятен и с нищо не напомня за зеленчука, от който се приготвя напитката.
Млечните продукти имат огромен въглероден отпечатък. За да се произведе един литър мляко, са нужни 1000 литра вода, докато граховото мляко на "Рипъл фудс" се прави с 2,25 литра. Ферма с 2500 млекодайни крави произвежда същото количество отпадъци, като град с 411 000-но население.
Как здравословната храна може да ни направи по-дебели
Освен всичко останало, се оказва, че граховото мляко е много по-щадящо околната среда.
Новият продукт ще се предлага в оригинален, неподсладен, ванилов и шоколадов вариант на цена от 4,99 долара за 1,3 литра, което го прави около четири пъти по-скъпо от кравето мляко.
Източник: БТА