/ ThinkStock/Getty Images
Имаше няколко предложения към българската държава да изкупи акциите на енергодружеството, което е собственост на ЧЕЗ. Това заяви Алис Хоракова, говорител на ЧЕЗ пред Дарик. Вчера министърът на финансите Владислав Горанов подчерта, че не е имало официални разговори между България и ЧЕЗ българската държава да изкупи дружеството.
 
Алис Хоракова поясни, че са водени неофициални разговори преди арбитражното дело, което ЧЕЗ води срещу българската държава. 

„ЧЕЗ-Прага“: Ако България се оттегли от сделката, процедурата продължава
 
„Имаше няколко предложения към българската държава преди арбитражното дело. Неофициални разговори. В момента сделката с Инерком се развива според условията на контракта. Сделката ще приключи през есента тази година“, каза Хоракова.
 
Тя отказа да назове какви са били условията към кандидат-купувачите на активите на ЧЕЗ в България с аргумента, че това е вътрешна информация.

Горанов: България няма да участва в сделката по продажбата на ЧЕЗ

Вчера министър Горанов отрече ЧЕЗ официално да е правила предложение към българската държава да изкупи акциите му в България.
 
„На мен, по данните, с които разполагам, не ми е известно официално с някой официален представител на държавна институция, независимо от нивото, да е воден официален разговор за подобно нещо. Ако чешката страна твърди подобно нещо, тя трябва да го докаже най-малко с някакъв писмен документ“, каза министърът.

ЧЕЗ започва проучване за възможността за участие на България в сделката
 
Държавата се отказва от участие в сделката за активите на ЧЕЗ в България, стана ясно от думите на Владислав Горанов.