Горанов видя преекспонирани очаквания към доклада за КТБ
Горанов видя преекспонирани очаквания към доклада за КТБ / Thinkstock/Getty Images
Горанов видя преекспонирани очаквания към доклада за КТБ
84672
Горанов видя преекспонирани очаквания към доклада за КТБ
Горанов видя преекспонирани очаквания към доклада за КТБ
  • Горанов видя преекспонирани очаквания към доклада за КТБ
  • Горанов видя преекспонирани очаквания към доклада за КТБ

Очакванията към доклада на "Аликспартнърс" за фалита на КТБ са били твърде преекспонирани. Тази теза застъпи министърът на финансите Владислав Горанов след заседание на правителството. По думите му документът на консултантската компания е минал през финансовото министерство и след това е постъпил в секретното деловодство на парламента.

Докладът е минал през финансовото министерство, но Горанов не го е чел. "Има един нюанс, който не знам дали се осъзнава - докладът съдържа информация, защитена от закона, банкова тайна и всъщност ние се движим по ръба на това да се разкрива пред народните представители банкова тайна, без за това да има изрична законодателна инициатива или решение на съда. Водени обаче от обществения интерес и след като всички искаха да се запознаят с него, сме го предоставили в секретното деловодство на Народното събрание. Той може да стои там, колкото е необходимо", каза Горанов.

Докладът за КТБ предизвика коментарите на депутатите

Поради сложността на материята английската компания не е съгласна и не би поела отговорност за доклада, ако той бъде преведен. Изготвилата документа фирма застава зад всяка дума в него в оригиналния му вариант на английски език.

"В този смисъл, като се има предвид, че повечето народни представители са записали в автобиографиите си, че владеят английски, смятам, че за голяма част от тях няма да е проблем да се запознаят в детайли", каза министърът.

Според Горанов очакванията към документ са били твърде преекспонирани. "В него до голяма степен ще се види това, което се видя и в доклада на разследващата комисия на Народното събрание", коментира финансист номер едно.

Само депутатите, които знаят английски, ще четат доклада за КТБ

"Когато се говори за проблеми в една банка, първо трябва да се обърне внимание на това кой би могъл да ги създаде. Проблемите в една банка биха могли да бъдат създадени най-вече от оперативното ръководство. Ако има дадени кредити без обезпечение, това не може да го направи никой друг освен ръководството на банката. Ако има лоша политика на управление извън стандартните добри банкови практики, това не може да бъде толерирано от никого, освен от мажоритарните акционери на банката. Така че не знам какво се очаква повече от този доклад, освен че банката беше декапитализирана с лоши практики от нейните собственици и от ръководството, което те са назначили", каза финансовият министър.