Горанов: Привилегии при пенсиониране - само за полицаите на улицата
Горанов: Привилегии при пенсиониране - само за полицаите на улицата / снимка: БГНЕС, архив

МВР няма да получи необходимите му 21 млн. лева за обезщетения на пенсионирани полицаи, ако не направи промени в модела на пенсиониране на служителите си.

Само полицаите, които могат да бъдат набити на улицата, трябва да бъдат първа категория, т.е. да имат право на ранно пенсиониране и вървящите с него привилегии.

Това коментира министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти.

"Поставил съм условие към колегите от МВР, което те упорито отказват да изпълнят, въпреки че е твърдо логично. Продължавам да смятам, че тези, които могат да бъдат набити на улицата, трябва да бъдат първа категория, а тези, които стоят зад бюра и не са изложени на такъв риск, трябва да бъдат трета категория - така, както са и министър-председателят, и народните представители, и всички, които не са изложени на риск", обясни Горанов.

Той уточни, че води много отдавна с МВР този дебат.

"Това би донесло съществени спестявания в бюджета на МВР. За съжаление, все още не виждам движение в тази посока, дори се изкушавам с бюджета да иззема инициативата за нормативни промени в тази посока. Няма да оставим хората без заплати. Но реформите не са самоцелни", уточни Горанов, цитиран от Фокус.