Горанов прати доклада на AlixPartners за КТБ в Народното събрание
Горанов прати доклада на AlixPartners за КТБ в Народното събрание / БГНЕС, архив

Министърът на финансите Владислав Горанов изпрати в деловодството на Народното събрание изготвения от AlixPartners Services UK LLP доклад за проследяване на активите на „Корпоративна търговска банка" АД - в несъстоятелност, съобщиха от МФ.

В полученото от AlixPartners писмо се изразява категорично становището, че в интерес на опазване на масата на несъстоятелността на КТБ АД (н) трябва да се спазят клаузите за конфиденциалност на доклада.

С оглед на удовлетворяване на обществения интерес към истината за банкрута на КТБ, от компанията допускат компромис като изразяват съгласие докладът да се предостави само в регистратурата за класифицирана информация на Народното събрание за запознаване от депутатите, при условие че няма да бъде копиран и/или разпространяван.

От компанията се обосновават с аргумента, че в доклада се съдържа чувствителна финансова и търговска информация, като оповестяването му рискува да увреди процеса на събиране на активите на банката.

Авторите на доклада са категорични, че документът следва да се смята за автентичен единствено в неговия оригинален вариант на английски език и не поемат отговорност по съдържанието за преводи на български език.

Международната компания беше наета през юни 2015 г. от синдиците на „Корпоративна търговска банка" АД (н), за да проведе разследване и проследи активи на банката, с които тя се е разпоредила в нарушение на закона, на добрите банкови практики и да препоръча действия за възстановяването им. Докладът беше предоставен на синдиците на банката на 23 септември 2015 година.