/ iStock/Getty Images
Да има реални санкции за злоупотребяващите с болнични, като глобите да бъдат както за лекарите, които ги издават, така и за тези, които ги ползват. За това ще настояват работодателите на предстоящия Тристранен съвет следващата седмица.

Държавата не подкрепя искането НОИ да изплаща първите три дни болнични

Председателят на АИКБ Васил Валев обясни, че на срещата със синдикатите и властта ще се обсъждат мерки срещу злоупотребите с болнични. Бизнесът обаче ще внесе и допълни материали, с които отново ще сложат на масата важните за тях мерки.

„Мерките са свързани с електронизация на процеса, предприятията трябва да научават, когато се издава болничният лист, а не 3 дена по-късно. При установени злоупотреби трябва да има санкции. Не може да се брои за санкция само това, че няма да се изплати болничният. Това е все едно да бъде заловен някой, че краде в магазина, и единствената санкция да бъде откраднатото да се върне. Трябва да има глоби, административни санкции - както за този, който издава, така и за този, който го подтиква към това нарушение“, обясни Васил Велев.

Държавни чиновници масово се поболели по Нова година, взели 25% от всички болнични

„Настояваме да се вслушаме в предложенията на БЛС и на службите по трудова медицина, които са резонни и биха довели до ограничаване на тези кражби. Това са злоупотреби, които ограбват труда на колегите за първите три дни и които източват обществените фондове, влошават работния график, ограничават ръста на икономиката“, изброи той.

Протестиращи: Болните работници не са престъпници (СНИМКИ)

Велев посочи още, че бизнесът не се отказва от искането си да се върне старият ред и изплащането на втория и третия ден от болничните към НОИ.