Работници излязоха на протест
Работници излязоха на протест / БГНЕС
Със скандирания "Болните работници не са престъпници", работещи блокираха движението по бул. "Цар Освободител" в София. Недоволството им е предизвикано от предложението на управляващата коалиция първия ден от болничния да не се заплаща, пише БГНЕС. Въпреки обещанието на премиера Бойко Борисов, че това предложение няма да бъде гласувано, синдикатите и работещите излязоха на протест.

Хасан Адемов: Проблемът с болничните трябва да се реши комплексно

„Днешният протест го правим като предупреждение и последно напомняне да слушат какво говорят българските работници и служители, и когато решават да правят подобни неща, да се консултират с тях, а не да ни наричат крадци, мошеници и всякакви други“, заяви организаторът и председател на стачния комитет в КТ „Подкрепа“ Любка Георгиева.

КНСБ: Дългите болнични са с най-голям ръст през последните години

Работници излязоха на протест
БГНЕС

Попитана как трябва да се противодейства на фалшивите болнични, Георгиева поиска държавата да каже как ще противодейства на кухите фирми, които източват осигурителни вноски от НОИ. И добави, че по тази тема умишлено никой не иска да говори.

„По данни на НОИ се оказва, че само на територията на София има над 400 подобни фирми. Проблемът е твърде комплексен, за да бъдат обвинявани единствено и само българските работници, че злоупотребяват. Някои трябва да си свърши работата, да контролира, но не българският работник, защото той сам не си пише сам болничния лист“, заяви тя.

Работодателите се готвят да напуснат тристранката заради болничните

Протестиращите поискаха още работодателят да заплаща първите 5 дни от болничните.

Работници излязоха на протест

„Работодателите дължат това нещо, най-малко към хората, които изкарват техния капитал. Смятам, че този период е приемлив и за работодателите, и за работниците, и за НОИ. Червената лампичка в страната отдавна е светнала и смятаме, че е крайно време някой да поведе този граждански протест срещу несправедливостта спрямо хората в България и най-вече срещу работниците“, мотивира искането си Ивайло Димитров от ТЕЦ „Бобов дол“.

Синдикатите се отказват да правят съвместни протести

Митинг-шествието премина през Народното събрание, където представители на КТ "Подкрепа" внесоха протестна декларация с исканията си – първите пет дни от болничните да са за сметка на работодателите и те да покриват 100% от него, а не 70% както е в момента. В документа работниците искат още отпадане на данъка върху минималната работна заплата, актуализация на добавката за нощен труд, която в момента е 25 стотинки; ограничаване на извънредния труд и прилагане на сумирано изчисляване на работното време само в непрекъснати производства.
 
БГНЕС