Германия затяга контрола на секс индустрията
Германия затяга контрола на секс индустрията / снимка: Guliver/Getty Images

Едно време популярната представа за секс туризма в Германия беше как местни мъже отскачат до тропически страни за евтини забавления с привлекателни млади жени. Така беше, докато старото правителство на левицата и Зелените не узакони нелегалната индустрия.

Тогава за 13 години най-голямата икономика в Европа се превърна в цел за такива туристи от чужбина. От съседни страни и дори от далечни места като Близкия изток и Северна Африка се стичаха авантюристи, желаещи да "изпуснат парата" в сравнително безопасните германски бордеи. Но това може скоро да се промени.

"Скоро Германия вече няма да бъде безконтролния бордей на Европа", каза говорителят по женските въпроси на парламентарната група на десноцентристкия блок ХДС/ХСС Маркус Вайнберг, след като коалиционното правителство на Германия се съгласи да направи ревизия на индустрията на публичните домове с нов закон.

Въпреки че платеният секс продължава да предизвиква отрицателни реакции, проституцията наистина до голяма степен се отърси от позорния си образ след 2002 г., когато беше узаконена с пакет от мерки. Секс работниците можеха да очакват редовно заплащане за своите услуги, бяха задължени да плащат данъци и получиха достъп до програмите за здравеопазване, безработица и пенсия.

Също така стана доста по-лесно да се отварят публични домове, което според критици само е превърнало Германия в "бордея на Европа".

Мегабордеите: Превърна ли се Германия в "публичния дом на Европа"?

Сегашната голяма коалиция на християндемократите и социалдемократите начело с канцлерката Ангела Меркел реши да промени това, след като дойде на власт през 2013 г.
Новият закон има за цел да защити по-добре жените от насилие и експлоатация. В бъдеще проститутките трябва да се регистрират, а използването на презервативи и редовните медицински прегледи ще бъдат задължителни. За да се отвори публичен дом, ще е необходимо официално разрешително, а миналото на потенциалните съдържатели трябва да  бъде проверено.

Но в много отношения това продължава да е сенчеста индустрия. Никой не знае колко точно жени продават сексуални услуги в Германия. По някои оценки около 200 000 обслужват по 1 милион клиенти на ден. Предполага се, че броят на бордеите в цялата страна далеч надвишава 3000.

Според организацията за подкрепа на проститутките "Хидра" секс работниците в столицата Берлин наброяват между 6000 и 8000, от които 70 процента имат "мигрантски произход". По данни на "Хидра" в Берлин също така има около 600 "подобни на публични домове заведения".

Много проститутки идват от бедни европейски страни като България и Румъния и често са примамвани в Германия с фалшиви предложения за работа в други сфери.

Спорно е дали новият закон може да спре трафикантите, казват критици. Списание "Ема", което е издавано от видната феминистка Алис Шварцер и се бори за осъждане на проституцията, говори за "доста лош компромис" в това отношение.

"Подкрепящото проституцията лоби, което приложи скандалната либерализация на проституцията, извършена от червено-зелената коалиция през 2002 г., сега отново тържествува", написа изданието.

Редакционна статия, публикувана наскоро в информационното списание "Шпигел", също призова да се налагат наказания на клиентите, а не на обслужващите ги жени, както стана в Швеция. Но германската журналистка Рита Кнобел-Улрих, която се занимава с тази проблематика, казва, че този подход е намалил, но не е премахнал проституцията в Швеция. "Единственият резултат от забраната е, че проституцията става невидима, тъй като минава в нелегалност", казва тя.

Изискването проститутките да се регистрират ще помогне да се установи дали те доброволно се занимават с тази дейност или не. Но Кнобел-Улрих не вярва, че законът ще направи Германия по-малко привлекателна за секс туристите. "Това, което продължава да привлича чужденците, е, че тук те могат безопасно да си купят секс", казва тя.

Междувременно някои хора от секс индустрията отхвърлят усилията за ограничаване на, както подчертават те, правото им да работят безпрепятствено от хора, които не се съветват по подходящия начин за главните спорни въпроси. "Всички говорят за нас, но никой не говори с нас", протестира германската Федерация на еротичните и сексуални услуги (ФЕСУ).

Основаната през 2013 г. организация казва, че условията в бранша може да са се променили от 2002 г., но не и нагласите, основани на недостатъчна осведоменост. "Дискриминацията и заклеймяването не намаляват", твърди тя. "Продължават автоматично да ни свързват с престъпност. Все още до голяма степен се смята, че свободата на волята в сексуалния труд е изключение. Всички ние продължаваме да имаме "нужда да бъдем спасени", отбелязва ФЕСУ, чиито членове открито протестират срещу позицията на Шварцер и други активисти.

Източник: БТА