Г7: Пръв приоритет – стабилизирането на икономиката
Г7: Пръв приоритет – стабилизирането на икономиката / снимка: БГНЕС

Седемте най-индустриализирани страни обявиха, че ще поставят преодoляването на рецесията като основен приоритет на икономическата си политика, но подчертаха, че няма да пристъпват към протекционистки мерки. "Потвърждаваме ангажимента си да действаме заедно, като използваме всички политически инструменти, за да подпомогнем икономическия растеж и заетостта, и да подсилим финансовия сектор", се казва в комюнике от срещата на Г7 в Рим, в която участват финансовите министри и директорите на централните банки на седемте най-развити страни и Русия.

 

"Г7 остава верен на обещанието си да избягва протекционистки мерки, които само биха изострили кризата, да се въздържа от издигането на нови бариери и да работи за бързото и амбициозно приключване на преговорите от цикъла от Доха" за установяване на глобален свободен пазар, гласи още комюникето.

Участниците в срещата подчертаха необходимостта да се подкрепят развиващите се страни, за да не се окажат най-бедните хора по света  най-пострадали от започналата в САЩ криза. Те отбелязаха също, че трябва да се намери начин за справяне с "токсичните" активи, но не дадоха конкретни предложения.

 

Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър заяви на срещата на Г7 в Рим, че правителствата трябва да приложат силови мерки, за да се преборят с най-тежката икономическа криза от десетилетия, но по начин, който не застрашава свободната търговия. С тези думи Гайтнър, който за първи път участва в среща на Г7, отговори на растящите напоследък опасения, че рецесията засилва тенденцията към въвеждане на държавен протекционизъм от правителствата. "Всички държави трябва да продължат да спазват принципите на свободната търговия и да водят политика на инвестиции, която е от основна важност за икономическия растеж и просперитет", заяви той.