Френският премиер обеща данъчни облекчения след изборното фиаско
Френският премиер обеща данъчни облекчения след изборното фиаско / снимка: Guliver/Getty Images

Френският премиер Манюел Валс обеща да представи още данъчни облекчения за домакинствата тази година, отбелязвайки, че триумфът на крайнодесния Национален фронт на европейските избори е сигнал за умората на французите от повишаването на данъците през годините, предаде Ройтерс.

Валс подчерта, че Франция ще направи бюджетни съкращения, необходими за свеждането на бюджетния й дефицит до определеното от ЕС равнище. Евроскептичният Национален фронт на Марин льо Пен печели европейските избори във Франция с 25 процента, което е удар както за управляващите социалисти, така и за консерваторите в опозиция.

Социалистите на Франсоа Оланд печелят 13,98 процента, което е най-лошото им представяне от всички европейски избори, а десноцентристкият Съюз за народно движение получи 20,80 процента, пише БТА.

По думите на Валс, който снощи определи победата на Националния фронт като политическо "земетресение" за Франция, този резултат сочи, че правителството трябва да продължи с плановете си за намаляване на данъците, след като много французи тази година се сблъскаха с по-високи налози.

"Нуждаем се от допълнително намаляване на данъците, трябва да има, защото то (данъчното бреме) стана непоносимо", заяви пред радио Ер Те Ел Валс в отговор на въпроса дали такава стъпка се предвижда в бъдещите планове за бюджета, които ще бъдат представени до края на годината.