Fortis решава за участие в консорциума за придобиване на ABN AMRO
Fortis решава за участие в консорциума за придобиване на ABN AMRO / снимка: БГНЕС

Акционерите на белгийско-холандската Fortis NV (Фортис Ен Ви) гласуват днес дали да участват в консорциума от три банки, който предложи 71 млрд. евро за холандската банка ABN AMRO (Ей Би Ен Амро), предаде Асошиейтед прес.

Резултатът от гласуването на акционерите на Fortis ще бъде решаващ за благоприятния изход за консорциума от банки, оглавяван от британската Royal Bank of Scotland (Роял банк ъв Скотланд) в битката за придобиването на ABN AMRO, която води с Barclays (Барклис), предлагаща 63,7 млрд. евро, предаде БТА.

Най-голямата холандска банка получи конкурентни оферти от Barclays и консорциума, обединяващ Royal Bank of Scotland, белгийско-холандската Fortis NV и испанската Santander („Сантандер”), който е готов да плати 71 млрд. евро. В края на юли ABN отчете спад на чистата си печалба за второто тримесечие със 7,1 процента.

Първоначално ABN AMRO подкрепи Barclays, когато през април бе обявена сделката за най-голямото банково сливане. До момента обаче холандската банка оттегля препоръката си дори, след като миналата седмица Barclays направи по-изгодно предложение за повече пари в брой.

Надзорният съвет и управителният съвет на ABN AMRO обявиха, че в момента не са в състояние да препоръчат оферти, отправени от Barclays или консорциума.

Съдбата на ABN AMRO ще бъде решена от акционерите, които ще предоставят своите дялове на един от участниците в наддаването, след като бъдат направени официални предложения. През второто тримесечие холандската банка отчете чиста печалба от 1,13 млрд. евро спрямо 1,216 млрд. евро за същия период на миналата година и при очаквана от анализатори печалба да 1 млрд. евро.

Заради структурата на Fortis, която има две централи, днешното гласуване ще бъде първо в Брюксел до обяд, а след това в Утрехт, Холандия, до края на деня.