Фермери в готовност за гладна стачка в Брюксел
Фермери в готовност за гладна стачка в Брюксел / снимка: Sofia Photo Agency

Около 30 представили на млечния и рибния бранш се събраха на протест пред сграда на земеделското министерство в столицата. След срещата с министър Валери Цветанов фермерите обявиха, че тя е била безрезултатна и изразиха готовност да организират гладна стачка в Брюксел.

След близо два часа и половина млекопроизводителите и рибарите бяха приети от министъра на земеделието и храните Валери Цветанов. По време на разговора е станало ясно, че вчера УС на Държавен фонд „Земеделие” е взело решение да бъдат отпуснати нисколихвени кредити за закупуване на фуражи, за да бъдат подпомогнати млекопроизводителите. Министърът се е ангажирал през 2009 година да бъде създаден регистър на животните у нас, чрез който фермерите да получават европейски субсидии.

Пред Дарик председателят на Националната федерация на млекопроизводителите Адриан Цаконски заяви, че не е удовлетворен от срещата. Той беше категоричен, че няма да отстъпят от исканията си:

„Ние сме живи зомбита, все още се движим, обаче сме фалирали. Какви компромиси да правим, какво да правим при положение, че в момента 2,5 лева струва един килограм живо телешко и това е цена, където животните се изнасят зад граница, а отвън влизат боклуци, които никой в Европа не ги консумира”, добави Цаконски.

По време на протеста десетки разгневени млекопроизводители изхвърлиха торби с тор пред Министерството на земеделието и храните и попитаха: „Ще има ли някакво обезщетение за тези лихви, защото тези хора тук горе крадат, парите по САПАРД са спрени и ние си плащаме лихвата”.

По отношение на проблемите в сектор „Рибарство” министър Цветанов е заявил, че е изготвен доклад за освобождаване от акцизи на горивата за рибарския сектор, който ще бъде внесен в Министерски съвет. Цветанов се е ангажирал още спрените пари по САПАРД да бъдат възстановени в най-кратки срокове.