Еврото поевтиня рязко, петролът падна под 117 долара за барел
Еврото поевтиня рязко, петролът падна под 117 долара за барел / netinfo

Еврото рязко поевтиня спрямо американската валута днес и в следобедната европейска търговия се разменяше за 1,5060 долара спрямо 1,5328 снощи в Ню Йорк, предаде Асошиейтед прес. Преди това по време на сесията курсът на европейската единна валута спадна дори до 1,5044 долара. В Ню Йорк петролът поевтиня до 116 долара за барел, предаде БТА.

Доларът е достигнал петмесечен максимум спрямо еврото на фона на вчерашното решение на Европейската централна банка (ЕЦБ) да остави основната си лихва без промяна на равнище от 4,25 на сто в израз на безпокойството си за бъдещия икономически растеж. Банк ъв Ингланд (Bank of England) също остави основната си лихва на досегашното равнище от 5 процента вчера, след което британската лира рязко поевтиня. От 1,9436 долара в четвъртък днес следобед британската лира

спадна до 1,9205 долара. По време на сесията стойността й намаля до 1,9192 долара - най-ниското равнище от ноември 2006 година.

Котировките на петрола се понижиха с над 3 долара в Ню Йорк и Лондон, следвайки отчетения спад на производството на потребителски стоки и намаленото търсене на горива. Цените спаднаха и в резултат на засилването на долара, което надделя над опасенията, че конфликтът в Грузия и аварията на петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан могат да нарушат доставките от Каспийско море, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Американският лек суров петрол с доставка през септември поевтиня с 3,50 долара до 116,52 долара за барел днес следобед в европейската търговия, след като по време на сесията цената му спадна до 115,75 долара за барел.

Септемврийските фючърси с лондонския сорт Брент понижиха цената си с 3,52 долара до 114,34 долара за барел.