Еврокодове ще доведат до поскъпване на строителните конструкции

Еврокодове ще доведат до поскъпване на строителните конструкции
Еврокодове ще доведат до поскъпване на строителните конструкции / снимка: БГНЕС

Жилищното строителство ще поскъпне с 10-15% след въвеждането на еврокодове в сектора. Очаква се новите изисквания да влязат в сила до година-две. От януари 2014 година европейските нормативи за строителство стават задължителни, но само за проектирането и строежа на сгради, които се залагат по реда и условията на Закона за обществените поръчки.

Еврокодовете обхващат европейските нормативи за строителство на сгради. Според Виолета Ангелиева от Министерството на инвестиционното проектиране тези изисквания не са нови и непознати за строителния бранш.
"Това е европейската система за проектиране на всички видове строителни конструкции, в това число натоварвания, сеизмични въздействия, геотехническо проектиране", каза тя.

От 2011 година в сила е наредба, според която еврокодовете трябва да бъдат приложени към българското законодателство. Тя предвижда двугодишен гратисен период, който изтича през януари 2014 година, когато всички сгради, строени с държавни или общински средства трябва да отговарят на новите изисквания.

"Всичко, което се възлага с обществена поръчка, тоест тези видове нови строежи, ще бъдат по еврокодовете. А всички останали строежи - било жилищни или други сгради, които са частно инвестиране, ще бъдат по националните норми или по желание на възложителя може да бъдат проектирани и по еврокодовете", каза тя. Преходният период предстои да се определи дали ще е една или две години, но не и по-дълъг.

Въвеждане на еврокодовете освен до повишаване на безопасността на сградите, ще доведе и до поскъпване на строителството, като Виолета Ангелиева и цитира мнението на част от бранша, включително и за строителството на жилищни сгради, което е за скок в цените от 10-15 на сто.