ЕС ще замразява авоари на измамници
ЕС ще замразява авоари на измамници / netinfo
Европейският съюз стартира нова мощна мрежа за сътрудничество, която ще решава трансграничните измами с предлагането на оферти от фалшиви ваканционни клубове и печалби от несъществуващи телефонни лотарии.

Новата система за сътрудничество при защитата на потребителите ще се бори с мошениците, които мамят жертвите си в една страна, а действат в друга. Става въпрос за търговци, предлагащи оферти за фалшиви ваканционни селища. Например, нищо неподозиращ потребител получава билет за изтриване, на който пише, че е спечелил безплатна почивка и е поканен да се присъедини. Вместо това той се задължава да плаща куп такси, а до почивка не се стига.

Другият често използван метод за измама са фалшивите лотарийни награди. Печелившият получава информация за споходилия го „късмет” чрез писмо, адресирано лично до него, в което е оказано къде да се обади. Оказва се обаче, че телефонът е импулсен и потребителят не печели нищо.

От Европейската комисия съветват жертвите на мошениците да се обаждат в Европейския потребителски център в своята страна. От там ще подават информация в новата мрежа за сътрудничество, която ще има право да замразява авоарите на измамниците.