ЕС може да ограничи достъпа на чужди фирми до енергетиката си
ЕС може да ограничи достъпа на чужди фирми до енергетиката си / netinfo

Европейският съюз може да ограничи достъпа на чужди енергийни компании, включително руски, до европейския енергиен сектор, съобщава в. "Файненшъл таймс", цитиран от ИТАР-ТАСС и Франс прес.

Изданието се позовава на работен документ на Европейската комисия, в който са изброени няколко различни начина за възпрепятстване на неконтролирания достъп на чуждестранни групи до енергийния сектор и да се избегне те да поемат контрола над транспортните мрежи за електричество и газ в Европа.

Най-умереното от тези предложения дава право на Комисията да проучва всеки потенциален купувач, обяснява британският всекидневник. Най-радикалното предвижда да се дефинира енергията като "стратегически сектор" в Европа, като по този начин се ограничат инвестициите от трети страни, продължава публикацията.

При положение, че Русия налага жестоки ограничения за европейските инвестиции, евентуална "реципрочна клауза" би засегнала по-специално енергийния гигант Газпром, който най-редовно афишира амбициите си да се развива в Европа, подчертава "Файненшъл таймс".

Очаква се ЕК да публикува на 19 септември предложенията, свързани с плана за засилване на конкуренцията на европейския енергиен пазар.(БТА)